MATIČNI MLEČ


Sveži matični mleč je gusta kašasta neprovidna materija beličaste boje sa izvesniom žućkastom nijansom. Ima specifičan miris i kiseo ukus sa slatkom nijansom. Matični mleč sadrži sve osnovne materije potrebne za izgradnju i opstanak živog organizma: belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, aminokiseline, fermente, hormonoidne materijem, mikroelemente i dr.

Sastav matičnog mleča u velikoj meri zavisi od starosti larvi i trenutka izvlačenja iz matičnjaka, od fiziološkog stanja i moći pčelinjeg društva, od sezone kada se dobija, od uslova u kojima se čuva, i od drugih za sad nepoznatih faktora.

Matični mleč je bogat biološki aktivnim materijama i obdaren mnogostrukim lekovitim dejstvom. Ali se ne može smatrati univerzalnim lekovitim sredstvom, kao što se ranije mislilo.

Dokazan je uticaj matičnog mleča na razmenu materija, na regulaciju centralnog nervnog sistema, disanje tkiva. On povećava radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost, povećava masu tela, ubrzava rastenjem, poboljšava apetit i san.
Mleč deluje na vegetativni nervni sistem tako što stimuliše delatnost njegova dva podsistema - simpatičkog i parasimpatičkog, i na taj način normalizuje krvni pritisak - smanjuje ga ako je visok i obrnuto.
Pod uticajem mleča povećava se broj eritrocita i sadržaj hemlogobina u krvi. To doprinosi stvaranju hormona nadbubrežne žlezde - adrenalina.
Mleč reguliše i iskorišćavanje glukoze u organizmu pomoću belančevina (peptida), koje su sličnog sastava kao i hormon insulin.
Takođe proširuje krvne sudove, normalizuje razmenu masti i na taj način sprečava masnu degeneraciju jetre i razvijanje ateroskleroze.
Veliko interesovanje izazvalo je dejstvo matičnog mleča na endokrini sistem, polne frigidnosti, laktaciju i dugotrajnost života.


Najčešće indikacije za lečenje matičnim mlečom

Oboljenja srca i krvnih sudova - miokarditis, stenokardija, hipertonija, ateroskleroza, stanje posle infarkta itd.
Oboljenja probavnog sistem - gastritis, čir, kolitis, odsustvo apetita itd.
Oboljenja zglobova - artroza, artritis itd.
Nervna oboljenja - neuroza, migrena, klimakterijum, astenija, seksualni poremećaji itd.
Kožna oboljenja - ekcem, neurodermitis, čirevi, seboreja itd.
Druga oboljenja - bronhijalna astma, sterilitet, poremećena laktacija, anemija itd.


Dejstvo na imuni sistem

Imuni sistem nazvan još i telesna odbrana, obrazuje liniju odbrane organizma protiv "stranih elemenata".
Funkcije imunog sistema su veoma složene i regulišu ih mnogi činioci, a glavni zadatak mu je prepoznavanje stranih elemenata kao što su: bakterije, virusi i gljivice koji prodiru u telo i borba protiv njih.

Kao prvu liniju odbrane ili zaštite predstavlja naša koža, koja štiti organizam ne samo od spoljnih klimatskih faktora i mnogih zagađenja, već ujedno ona predstavlja i prvu barijeru zaštite od napada mikroorganizama iz spoljne sredine. Zato nije začuđujuće što se koži mora posvetiti izuzetna pažnja, u čemu nam i matični mleč sigurno mnogo pomaže pošto se u njegovom sastavu nalazi kolagen, koji deluje izuzetno povoljno na kožu dajući joj elestičnost, ali je istovremeno podmlađuje čime se automatski prva linije odbrane pojačava.

Druga linija odbrane predstavlja odbranu organizma na strane materije koje se mogu u njemu naći što čini tzv. toplotnu liniju. Organizam pod uticajem hipotalamusa reaguje povišenjem telesne temperature koja deluje baktericidno na mikroorganizme te se i na taj način organizam od njih oslobađa.

Konačno treću liniju odbrane predstavlja imuni sistem, koji se aktivira u trenutku nastanka infekcije ili kod pojave nekog drugog agensa. Sve dok je imunitet dovoljno jak, prisutan i aktivan, mi možemo biti bezbrižni kada je naše zdravstveno stanje u pitanju.
Međutim, nažalost još uvek ima veoma malo preparata kojima možemo da pomognemo jačanju imunog sistema zbog čega preventiva svakako predstavlja najbolje sredstvo. Normalno je da ukoliko organizmu pružimo na raspolaganje sve neophodne supstance koje jačaju imuni sistem samim tim i ceo organizam biće spremniji u borbi protiv svih izazova. Ovo je od posebnog značaja kada su u pitanju virusne infeksije, kod kojih još uvek nije pronađeno ni jedno sredstvo koje može uspešno da deluje na viruse.
Baš iz tih razloga borba sa virusima ostaje u domenu imunog sistema, i ukoliko on nije spreman za nju posledice mogu biti fatalne. Danas postoji bezbroj naučnih dokaza u kojima se govori da adekvatna ishrana sa dodatkom određenih supstanci, među kojima je i matični mleč može dati dobre rezultate. Obilje raznovrsnih jedinjenja koja se nalaze u matičnoj mleči, počev od proteinskih frakcija, odnosno imunoglobulina, prisustvo aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina, posebno (omega 4 i 6), zatim njegova sposobnost detoksikacije ćelija, kao i moć da revitalizuje i regeneriše oštećene ćelije i tkiva, ima direktnog upliva na imuni sistem jer dovodi ne samo do njegovog jačanja već i do bolje produkcije.
Već smo istakli činjenicu da imuni sistem pored ostalog ima i zadatak da neutrališe otrove koji dospevaju u organizam putem hrane, vode ili vazduha, kao i slobodne radikale koji mogu biti uzročnici niza vrlo opasnih bolesti.
I u ovim slučajevima matični mleč se pokazao kao izuzetan stimulator imunog sistema, pošto u svom sastavu sadrži esencijalne masne kisline i vitamine, što ima udela u eliminaciji slobodnih radikala. Svaki atka bilo koje infekcije na organizam dovešće do slabljenja imunog sistema, odnosno do pada T i B limfocita, čiji se skok može registrovati već nakon nekoliko nedelja primene matičnog mleča, što ujedno dovodi i do poboljšanja imunog sistema, a njegovim jačanjem skraćuje se vreme trajanja bolesti, smanjuje potrošnja lekova, koja je često apsolutno beskorisna posebno kod virusnih, a danas sve češće i kod bakterijskih infekcija što je sigurno velika stvar.


Dejstvo kod anemija

Anemija koja se javlja kao posledica nedostatka gvožđa predstavlja hroničnu bolest koja se razvija postepeno i obično manifestuje tek nakon iscrpljenja poslednjih zaliha gvožđa, zbog čega se mogu razlikovati stadijumi latentne i manifestne anemije uz napomenu da su ove forme prouzrokovane nedostatkom gvožđa.

Pošto matični mleč sadrži gvožđe njegova upotreba kod anemija daje vrlo dobre rezultate, odnosno da on pozitivno deluje na anemične osobe i popravlja im krvnu sliku. Glavna uloga gvožđa je prenos kiseonika putem krvi iz pluća u ostale ćelije organizma, odnosno vezivanje i izbacivanje ugljendioksida iz ćelija pluća. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nedostatak gvožđa kod svih populacija je sve učestalija pojava te zato predstavlja jedan od najvećih problema današnjice na globalnom planu koji se javlja kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama sveta.

Problem anemija kao i nedostatka gvožđa kod žena u graviditetu (trudnoći) ili kod mladih u razvoju danas je još uvek veliki problem kojim se treba ozbiljnije pozabaviti.
Nedostatak gvožđa kod dece najčešće se javlja zbog povećanih potreba organizma usled rasta koje su još izraženije kod devojčica zbog mesečnih ciklusa.
Lečenje takvih stanja sprovodi se peroralnom terapijom preparatima dvonatatnlog gvožđa. No i pored toga što se ova terapija stalno usavršava ona još uvek nije u potpunosti zadovoljavajuća zbog neprijatnih nus pojava koje se najpre mogu javiti usled niske stope pojave simptoma toksičnih reakcija, jer znamo da gvožđe spada u grupu teških metala.

Zbog svega napred iznetog postaje veoma jasno da je uloga matičnog mleča kod ovog oboljenja apsolutno nezamenljiva, i da mu ne može biti konkurent bilo koji sintetičiki preparat.

Dejstvo na nervni sistem

Nervni sistem je pokretač animalnog života, njegov aktivni princip, a volji i duhu je neophodan za sve duhovne procese. Mnogobrojna istraživanja koja su sprovedena do danas da matični mleč ima ogromnu ulogu u otklanjanju problema vezanih za nervni sistem.
Njegova upotreba sigurno dovodi do: smanjenja uznemorenosti, vraća miran san, pomaže kod senilnosti, aterioskleroze, i ujedno doprinosi smanjenoj potrošnji raznih psihosedativa.

Nervni sistem sistem predstavlja jedan od najkomplikovanijih i ujrdno najvažnijih sistema za opstanak i funkcionisanje živih bića, koji karakteriše kako spoljne tako i unutrašnje uticaje i funkcije čitavog organizma, a koji kod pojave bolesti, stresa ili kod dejstva raznih hemijskih sredstava umnogome se troši, tako da nije u stanju da svoju funkciju pravilno obavlja. Zato nije ni čudo što je mnogo teških bolesti prouzrokovano baš nepravilnostima u funkcionisanju nervnog sistema.
Shvativši sve ovo, prioritetni zadatak ruskih istraživača bio je pronalaženje adaptogena koji može da pomogne u restituciji i oporavku oštećenog nervnog sistema, kod osoba koje se bave visokorizičnim profesijama.

Ustanovljeno je s obzirom na veoma raznovrstan sastav matične mleči kao i njegove vrlo dominantne opšte karakteristike da on izuzetno povoljno deluje na oporavak oštećenih nervnih ćelija.
Mleč je još jednom opravdao epitet "kraljevski" ispoljivši pozitivno dejstvo na ovaj najkomplikovaniji sistem.
Danas se sa velikim uspehom primenjuje i kod: neuroza, migrena, klimakterijuma, astenija i seksualnih poremećaja.

Dejstvo na kardiovaskularni sistem

Srčane tegobe mogu ponekad da budu bezopasne, kao što je to slučaj kod pojave lupanja srca usled uzbuđenja, nakon konzumiranja veće količine kafe ili usred stresa.
Međutim, one u suštini predstavljaju veoma ozbiljan problem koji može čak da bude i po život opasan.
Najčešći uzroci srčanih oboljenja su: povišen krvni pritisak, oboljenje krvnih sudova, dijabetes, poremećaji metabolizma, masnoća, prekomerna težina, stres.
Na osnovu obimnih ispitivanja kardiovaskularna oboljenja predstavljaju bolest broj jeda savremenog čoveka, kod koje povećani trigliceridi i lipidi predstavljaju zajednički imenitelj ovog tipa bolesti.
Na osnovu ispitivanja utvrđeno je da matični mleč smanjuje nivo holesterola za 14%, a nivo lipida za oko 10%, ukoliko se konzumira redovno u dozi od 50-100mg, dnevno, u trajanju od najmanje dva do tri meseca.

Kao ilustraciju o efektu matičnog mleča navešćemo podatke o rezultatima istraživanja do kojih se došlo njegovom primenom u lečenju jednog od najozbiljnijih oboljenja čovečanstva - stenokardije.
Kod ovog oboljenja, čiji je uzrok uglavnom nervnog i metaboličkog karaktera, dolazi do otežane cirkulacije krvi u krvnim sudovima koji ishranjuju srčani mišić pa samimi tim i do oštećenja miokarda sa pratećim bolnim sindromom, a ishod svega toga najčešće je infarkt miokarda. Ustvari, do infarkta srca dolazi kada je suženje koronarnih sudova toliko jako da krv skoro jedva da prolazi ili kada je koronarni deo zapušen čepom od zgrušene krvi - trombom. Pri tome je snabdevanje srčanog mišića krvlju na zahvaćenom mestu tako loše da delovi tkiva bukvalno izumiru. To znači da srce i posle izlečenja ima vezivnog tkiva usled čega ima smanjenju snagu pumpanja krvi.
Zbog svega toga kod lečenja oboljenja srca najvažniju ulogu ima stanje krvnih sudova, posebno njihova zaštita od zakrečenja ili otklanjanje već postojećih naslaga. Naravno, odgovarajućim načinom življenja, posebno režimom ishrane, moguće je preduprediti ovu pojavu. Međutim, ukoliko u krvnim sudovima već postoje naslage njihovo uklanjanje ne sme da bude agresivno jer može imati za posledicu pojavu sličnu onoj koja nastaje kod postojanja tromba.
Iz tih razloga svima koji imaju bilo kakve probleme sa srcem i krvnim sudovima najpre se preporučuju prirodni proizvodi, kao i zdravima za sprečavanje stvaranja naslaga, među kojima je i matični mleč.

Za zdravlje srca i krvnih sudova veoma je važno unošenje mikroelemenata koji se ne mogu adekvatno uneti veštačkim preparatima, već je to jedino moguće na prirodan način čemu nam matični mleč može izuzetno pomoći. Pri sistemskom korišćenju matičnog mleča uočava se kliničko poboljšanje već nakon prve dve nedelje lečenja. Broj napada stenokardrije se smanjuje, napadi traju kraće sa smanjenim intenzitetom, a kod nekih pacijenata došlo je do potpunog prestanka bolnih simptoma.
Takođe ustanovljeno je da kod obolelih od šećerne bolesti sa poremećajem funkcije srca, matični mleč tonizira centralni sistem, normalizuje tonus u krvnim sudovima i dovodi do smanjivanja angiospastičnih pojava. Matični mleč je pokazao karakteristične osobine kod povišenja i smanjenja krvnog pritiska. Nakon mesec dana do završenog lečenja kod svih pacijenata krvni pritisak je bio normalizovan. Veoma bitno, što treba posebno apostrofirati, kod terapija srčanih oboljenja, to da su ona obično često praćena ili izazvana drugim bolestima (hipertonija, bubrežna oboljenja i dr.) tako da, efekat matičnog mleča može biti ispoljen ne samo blagotvornim dejstvom direktno na miokard, već veoma uspešno i na opšti tok patološkog procesa. Tako je eksperimentalno dokazano da matični mleč širi krvne sudove kao i da efikasno deluje na krvne sudove koji su već bili spazmirani. Lečenje srčanih oboljenja zahvata disciplinu ali i promenu načina razmišljanja. Imamo samo jedno srce, koliko i kako ga održavamo i čuvamo, toliko će nam i služiti.

Kliničko dejstvo na organizam

Danas se u mnogim zemljama širom sveta sprovode opsežna kliničko - eksperimentalna istraživanja s ciljem da se rasvetle mnoga veoma bitna pitanja u vezi s dejstvom matičnog mleča na pojedine bolesti, organe i sisteme.
U Francuskoj je još tokom 60-их година, званично одобрена на клиникама употреба матичног млеча у разним облицима. Pored ostalog njegova primena je dovela do niza blagotvornih dejstava, izveštavaju stručnjaci njihovih klinika: povećanja apetita, poboljšanja zdravstvenog stanja, otklanjanja umora očiju, pojačane fizičke snage, ublažavanja reumatskih tegoba, osvežavanje pamćenja, obnavljanja bolesti iznurenih organa, pomoći kod oboljenja krvnih poremećaja kao i kod Parkinskove bolesti, pojačava lučenje žlezda, povoljno utiče u raznim slučajevima nervnih poremećaja, zapaljenja mozga, snižava nivo šećera u krvi, kod dijabetesa, ubrzava oporavak rekonvalescenata. Delovanje lekovitih preparata na čovečiji organizam uopšte je individualno, a samim tim i efekti pčelinjih proizvoda, među koje spada i matični mleč, su različiti. Na osnovu mnogobrojnih istraživanja i dobijenih rezultata moglo bi se zaključiti da je matični mleč kod većine pacijenata pokazao izuzetno dobre rezultate, dok je kod nekih delovao dosta povoljno.
U Japanu se sa upotrebom matičnog mleča u medicinske svrhe započelo još 1959 godine, i korišćen je za obogaćenje i poboljšanje ishrane, ali i za podizanje imunog sistema. Ali, kada je 1970-te godine, broj slučejeva teških i neukrotivih bolesti bio u porastu, popularnost matičnog mleča je dostigla svoj vrhunac, on se koristio kao zdrava hrana čija se upotreba nastavila do današnjih dana.

Efikasnost matičnog mleča je evidentna i kod bolesti: digestivnog trakta, klimakteričnog sindroma, neregularne menstruacije, autonomnih bolesti, lumbaga, astme kod dece, komstipacija, zatim za prolongiranje životnog veka, za pacijente obolele od kancera, za otklanjanje umora kao i kod drugih stanja nelagodnosti.
Dakle postoje mnoge bolesti na koje matični mleč ima efekta, i slobodno se može reći da je atraktivniji od mnogih medikamenata, a njegovu atraktivnost sigurno potvrđuje, odnosno povezana je sa porastom konzumacije.

Kao potvrda svega iznetog mogu da posluže primeri iz prakse, kod kojih je najbolje dokazana efikasnost matičnog mleča.
Prvi slučaj je pacijentkinja koja je patila od ukočenosti, teško je hodala, a ujedno je bolovala i od hermathosis. Kako je često konzumirala medikamente radi smanjenja otoka, to je imalo za posledicu oštećenje jetre od sporadičnih efekata medikamenata, što je dovelo do hroničnog hepatitisa. Jedan od pacijenata, koji je imao dobro iskustvo sa matičnim mlečom, joj je predložio da ga i ona koristi što je i učinila. U samom početku konzumiranja matičnog mleča bolesnica je najpre primetila da je njeno lice postalo svežije, a zatim je sama koža dobila sasvim drugačiji izgled - podmladila se. Vremenom su nestale i promene na jeziku koje su joj zadavale velike probleme, a sa kolena su se izgubili edemi.
Znači, uspela je da otkloni sve simptome bolesti i počela je da vodi normalan život.

Drugi slučaj je evidentiran kod pacijenta koji je bolovao od encefalomalacije, sa simptomima paralize desne polovine tela i od amfazije. Pored toga imao je operaciju rektalnog kancera a prognoza da će preživeti bila je samo 40%. Krenuo je sa uzimanjem matičnog mleča, oporavio se i 8 godina proveo bez poteškoća. Osećao se kao da je oporavak kompletan, ali nakon toga došlo je do povratka encefalomalacije, kao i do pojave uremije. Pošto je već imao 80 godina mislio je da se više nikada neće oporaviti i da je došao kraj. Ali, nade ga nisu u potpunosti izdale. Krenuo je sa uzimanjem matičnog mleča i to u znatno većim dozama od uobičajenih koje se koriste u praksi. Nakon četiri meseca se potpuno oporavio.

Na kraju je spomenimo i doze matičnog mleča koje treba primenjivati.
Stalna doza minimalne količine matičnog mleča je pola grama koja je dovoljna za fizičku kondiciju, održavanje zdravlja, dug život. Veliku dozu matičnog mleča uzimaju pacijenti u toku bolesti.

Dejstvo na životni vek

Mnogi ljudi misle da znaju šta je tajna života, ali vrlo često ostalu slepi za događaje koje bi morali da vide, a koji pokazuju da njihovo shvatanje tajne života nije najtačnije. Ogromna šteta koju osnovni uzroci nekih bolesti mogu da nanesu ljudskom zdravlju, pa samim tim i da utiču i na životni vek, je normalna činjenica da bolesti obično retko ostaju na mestu gde se pojavljuju tako da bolesnik često nema pojma da se pravi uzrok njegove bolesti sastoji obično u neznatnoj alimentarnoj grešci ili u poremećaju funkcije njegovog probavnog trakta. Šteta je još veća ukoliko se tome doda i pogrešna ishrana.
Zgrada ljudskog organizma nije džinovska konsrukcija na čijoj reparaturi, potpuno nezavisno mnogi majstori oblika mogu da ugrađuju svoje originalne zamisli, već je to živo biće, čiji su delovi organanski raspoređeni u harmoničnoj celini, koja u sastavu hrane odnosno u ishrani ima svoj životni izvor, u svom probavnom aparatu svoj temelj a u metabolizmu svoje ishodište.
Zbog svega toga, a ukoliko uvažimo i mišljenja nekih naučnika da je čovek "programiran" da živi duže od jednog veka, na pitanje zbog čega većina ljudi ipak ne doživi duboku starost, dobijamo i delimičan odgovor.
Na osnovu mnogobrojnih istraživanja danas je uvaženo mišljenje da na produženje životnog veka i usporavanje procesa starenja utiču pre svega proteini u kombinaciji sa pantoteinskom kiselinom. Iskustva pčelara mogu da potvrde ovu konstataciju, jer je činjenica da većina njih ima dug život i dobro zdravlje, što bi moglo da se pripiše pored ostalog i konzumiranju matičnog mleča i drugih pčelinjih proizvoda, koji u svom sastavu sadrže ove supstance.
S druge strane, dug životni vek same matice ukazuje takođe na iznete činjenice.
Mnogobrojna ispitivanja i provere sastava matičnog mleča, takođe ukazuju da u njemu postoji supstanca - parotein, koja je otkrivena u šumi belančevina, a čija je uloga da revitalizuje ćelije pa samim tim i uspori proces starenja.
Da li smo sa ovim otkrićem bar za nijansu bliži odgovoru šta je starenje, a i čime ga možemo zaustaviti, i da li se odgovor može naći baš u samom matičnom mleču, odnosno u njegovim belančevinama ili u nekim drugim još neistraženim komponentama koje on sadrži, još uvek je nepoznanica. U procesu starenja neophodno je sačuvati i obnavljati kolagen, element koji igra važnu ulogu u čovečijem organizmu. Poznato je takođe da i sastav matičnog mleča, osim vitamina, minerala i aminokiselina ima i gamaglobulina, koji su od prvorazredne važnosti za "lečenje" starosti.

Kod procesa starenja čovekovog organizma, njemu se progresivno smanjuju psihofizičke funkcije, a ujedno taj stadijum prati pojava pojačanog dejstva kancerogenih faktora, zbog čega je neophodna primena savremenih profilaktičkih mera, kako bi se predupredilo stanje organske iznemoglosti.
Između ostalog, neophodno je pribegavati upotrebi elemenata sa izraženim regenerativnim dejstvom, a to je upravo matični mleč - prirodna materija, koja u mnogo čemu koristi čoveku, a koja direktno sprečava delovanje narušavajućih faktora kako starosti, tako i bolesti kao i intoksikaciju različitog porekla. Ono što danas može poslužiti kao potvrđeni dokaz, kada je u pitanju upotreba matičnog mleča, a što ujedno predstavlja i opšti zaključak bilo bi sledeće:

- produžava životni vek u proseku 30-100%
- vraćanje fertilnosti kod žena posle menopauze
- pojačava potenciju kod muškaraca
- poboljšava tonus i otpornost kože
- smanjuje uznemirenost i poboljšava raspoloženje
- pojačava i stimuliše razvoj imunog sistema
- daje dobre rezultate kod arterioskleroze i ateroskleroze
- ubrazava zarastanje kostiju
- poseduje anabolički efekat koji dovodi do razvoja tkiva
- povećava broj eritrocita i odbrambenih ćelija organizma
- ubrzava smirenje zapaljivog procesa
- deluje hepatoprotektivno

Anaboličko i energetsko dejstvo matičnog mleča izraženo je i kod odraslih osoba, posebno sportista jer ima pojačava izrdžljivost i povećava radnu sposobnost, pošto se sa sigurnošću može reći da on pored ostalog, deluje stimulativno na anaerobnu i aerobnu energetsku razmenu.

Čovek je stvoren prema Božijoj promisli. Rađa se, razvija, regeneriše se, brani od različitih bolesti, organizam ne treba da se ometa u prirodnom okruženju.