POLEN


Poslednjih 30 godina pažnju lekara, farmakologa i hemičara privukla su hranljiva i lekovita svojstva cvetnog praha koji pčele sakupljaju sa procvetalih biljaka, obrađuju nektarom i sopstvenim izlučevinama i skladište u voštanim ćelijama saća kao nezamenljivu hranu pčelinja društva.

Sa medicinskog gledišta u vezi s tehnološkim načinom dobijanja i s promenama koje se dešavaju u hemijskom i biološkom sastavu cvetnog praha kada se nađe u organizmu pacijenta, razlikujemo tri vrste cvetnog praha:
• ručno skupljen od same biljke;
• cvetni prah koji su pčele sakupile i uzima se pomoću hvatača cvetnog praha koji se stavi u košnicu;
• cvetni prah zvani "perga" (pčelinji hleb), koji pčele stave u ćelije saća, pokrivaju medom i zapečaćuju.

S obzirom da je cvetni prah sakupljen s jedne ili više vrste biljaka, on je monoflorni ili poliflori.


Pčelinji prah kao lek

Naučninici su utvrdili da se dejstvo cvetnog praha na organizama može uporediti s dejstvom žlezda s unutrašnjim lučenjem. U tom složenom skupu važnu ulogu igraju belančevine i posebno fermenti koji ubrzavaju i regulišu životne procese.

U medicinskoj praksi poznat je francuski profesor Remi Šoven koji je dosta koristio polen i imao izuzetne i rezultate. Utvrdio je regulativno dejstvo polena na rad stomačno - crevnog trakta. Posebno dobro utiče na bolesnike s hroničnim kolitisom, zatvorom i dijarejama kojima oficijelna terapija nije pomogla. Takođe treba istaći vrlo dobre rezultate i kod lečenja:

- Prostate
- Dijabetesa
- Holesterola
- Srca i krvnih sudova
- Štitne žlezde
- Anemije i dr. oboljenja.


Cvetni prah je prirodni koncetrat mnogih vitamina koji u kombinaciji s enzimima i mikroelementima pojačavaju njegova lekovita svojstva. Činjenica da 1 gram cvetnog praha sadrži nekoliko dnevnih doza vitamina P (rutina), koji sprečava izlivanje krvi u mozgu, mrežnjači oka i u srcu, pokazuje veliki fiziološki značaj praha. Nije slučajno što se rutin zove "vitamin mladosti".
Dodavanjem polena u kreme za normalnu, suvu i masnu kožu dobija se izuzetno brzi efekat. Koža lica postaje meka, glatka i elastična.