VOSAK


Vosak je pčelinji proizvod koji se luči iz voštanih žlezda pčela radilica. Služi kao materijal za izgradnju saća i ima prijatnu specifičnu aromu meda koja se najbolje oseća pri zagrevanju i topljenju. Topi se na temparaturi od 62 - 72˚C.


Farmakološka svojstva

Još u stara vremena vosak se koristio u medicinske i kozmetičke svrhe. Rezultati proučavanja u poslednjim godinama to su i potvrdila na osnovu sledećih osobina voska:

• Sposobnost da pri zagrevanju prima veliku količinu toplote i pri stavljanju na bolesno mesto on je luči sporo i dugotrajno. Pri tome se postiže poboljšanje cirkulacije krvi u tretiranoj zoni i ishrane odgovarajućih tkiva, rasejavanje upalnog procesa, adsorpcija toksičnih elemenata, t.j. ove osobine određuju izraziti protiv upalni efekat pčelinjeg voska. • Poseduje antibiotičko dejstvo - zaustavlja i poništava mikroorganizme - izazivače bolesti. • Ima regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije i tkiva u tretiranoj oblasti. • Omekšava tvrda tkiva na koži, koja postaju meka i glatka; uklanja bore na koži i poboljšava izgled.


Terapijska primena

Unutrašnje. Posebno je korisno uzimanje voštanih poklopčića saća, koje predstavlja nezamenjivo sredstvo za lečenje sinuzitisa, plenske kijavice, bronhijalne astme, faringitisa, tonzilitisa i laringitisa.
Топло лечење. Истопљени восак се мало охлади и стави на оболело место. Нарочито је корисно код трауматских и упалних обољења мишића, зглобова, код бронхитиса, прехлада и др.
Inhalacije. Primenjuju se kod lečenja upalnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva.
Spoljašnje. Primenjuje se u vidu flastera, melema, kremova i kozmetičkih maski. Koža dobro upija vosak i postaje glatka i nežna. Zbog toga se vosak uključuje u kremove, masti i kozmetičke maske koje hrane, bele i čiste kožu.